PLAN*B ja Julkinen Mielipide?

Päiväys: 11.1.2005 - Kirjoittaja: Juha Huuskonen / Plan*B

Julkinen Mielipide on ristiriitainen käsite. ’Mielipide’ on yksityinen ja henkilökohtainen, ’Julkinen’ viittaa kaikille yhteiseen ja jaettuun.

Julkisen mielipiteen muodostuminen on jatkuvasti aktiivisen tutkimuksen kohteena. Yksi tutkijoiden käyttämä lähestymistapa on tehdä ero julkisen mielipiteen ja massan mielipiteen välille.

Julkinen mielipide perustuu kollektiiviseen ja järkipohjaiseen analyysiin. Sen lähtökohtana on avoin ja aktiivinen julkinen keskustelu. Keskustelun pohjalta syntyy useita vaihtoehtoja, joilla on kaikilla omat kannattajansa. Mielipiteen muodostaminen vaatii yksittäiseltä ihmiseltä eri vaihtoehtoihin tutustumista, ei pelkästään tunnepohjaista kannatusta.

Massan mielipiteen muodostuminen ei vaadi yhteisön jäsenten välistä kommunikaatiota. Massaan kuuluvat ihmiset ovat irrallisia, anonyymejä ja toimivat omien tarpeidensa mukaan. Esimerkkejä massoista ovat mm. ihmisjoukot jotka ovat innostuneet jostain kansallisesta tapahtumasta tai kiinnostuneet henkirikoksesta (tai jostain muusta lehdistön käsittelemästä aiheesta). Massan mielipide muodostuu ihmisten yksityisesti tekemistä päätöksistä, jotka perustuvat tunnepohjaisiin valintoihin ja joukkotiedotusvälineiden tarjoamiin tietoihin.

PLAN*B FOR ARKADIANMÄKI-projektin aiheita ovat kansanäänestykset, demokratia, kansalaisvaikuttaminen ja valtioiden toimintarakenteet. Julkinen mielipide on näitä kaikki asioita yhdistävä tekijä, tästä projektin verkkosivujen osoite www.julkinenmielipide.fi / www.publicopinion.fi. Verkkosivun osoitteen valinnassa toimi inspiraationa myös pari vuotta sitten Tukholmassa toteutettu projekti www.publicopinion.nu.

Onko tänä päivänä mahdollista saavuttaa julkisen mielipiteen ihannetila - järkipohjainen analyysi - vai onko julkinen mielipide nykyään ainoastaan massan tunnepitoinen mielipide? Millä tavoin kansanäänestykset ja mielipidemittaukset toimivat julkisen mielipiteen mittareina? Olisiko löydettävissä uusia ja parempia malleja kansalaisvaikuttamiseen ja julkiseen keskusteluun? PLAN*B FOR ARKADIANMÄKI-projektin järjestämät kansanäänestykset ja projektigalleria pyrkivät tarjoamaan näihin aiheisiin uusia näkökulmia.

Tekstissä oleva julkisen mielipiteen ja massan mielipiteen määritelmä perustuu kirjan Communication Concepts 4 : Public Opinion (Vincent Price, Sage Publications 1992) tietoihin.