Kansan Äänestyksestä

Päiväys: 14.01.2005 - Kirjoittaja: Aura / Plan*B

PLAN*B FOR ARKADIANMÄKI etsii määritelmiä demokratialle niin kansanäänestysten kuin utopioiden näkökulmista. Demokratian uudelleenmäärittely ja sen monipuolinen tarkastelu onkin tarpeen muuttuvassa ja kehittyvässä nyky-yhteiskunnassa. Nykyinen demokratiajärjestelmä on kehitetty palvelemaan vallitsevaa kulttuuriympäristöä ja edustamaan kansakunnan tahtoa.

Me kansalaisina olemme yhteiskuntamme demokratian lähde, jonka yhden demokratiaa toteuttavan elimen olemme vaalien kautta valinneet käyttämään päätäntävaltaamme politiikan areenoilla. Siis kansakunnan tahtoa, joka Suomessa perustuu henkilö- ja puoluevaalin yhdistelmään. Päätäntävaltaa jakaessamme emme ole siis vapaita puoluepoliittisista linjauksista; oikeasta ja vasemmasta, sinisestä ja punaisesta.

Kansanäänestys on nimensä mukaisesti meidän, kansan, äänestys. Meillä on tähän mennessä ollut kaksi kertaa mahdollisuus antaa neuvoa valitsemillemme demokratian edustajille; vuonna 1931 kieltolain kumoamisesta ja 1994 Euroopan Unionin jäsenyydestä. Kansanäänestyksessä on kyse olennaisimmalla tavalla kansan tahdon kartoittamisesta, johon valitsemiemme edustajien tulisi olla valmiina.

Kansanäänestys on asetettava haastamaan kysymyksenä koko maailmankuvamme. Kansanäänestys-kulttuurin tulisi parantaa ja kehittää kansallisella tasolla vastuuntuntoamme ja yhtenäisyyttämme yksilöllisyyttä korostaen.