Oikeudeton globalisaatio ja sen vaihtoehdot

Päiväys: 14.01.2005 - Kirjoittaja: Leo Stranius / Maan ystävät

Demokratian nimissä voi pommittaa, tappaa satojatuhansia siviilejä toisella puolella maapalloa ja saada siinä samassa talouden rattaat pyörimään. Yritykset voivat toimia valtioiden rajoista välittämättä ja kilpailuttaa raaka-aineet ja työvoiman piittaamatta ihmisoikeuksista tai ympäristöstä. Yritykset voivat omistaa myös tietosi. Tavarat ja valuutta liikkuvat vapaasti rajoista piittaamatta. Ihmiset sen sijaan panevat likoon koko säästönsä ja omaisuutensa, jotta voivat tukehtua laivan lastiruumaan pääsemättä haluamaansa maahan tai päästäkseen vankilaa muistuttavaan säilöönottokeskukseen, ja sieltä takaisin kotimaahansa tapettaviksi. Aika kova hinta. Sitä nimitetään globalisaatioksi

Kestävyyden etiikka voi olla taloudellisesti, sosiaalisesti tai ekologisesti kestävää - kaikki näkökulmat huomioiden. Kestävän maailman tulisi olla myös oikeudenmukainen, globaalisti. Taloudellisesti: Nyt 20 prosenttia maapallon väestöstä kuluttaa 80 prosenttia kaikesta. Sosiaalisesti: Nyt maailmassa elää 2 miljardia ihmistä alle köyhyysrajan ja 60 000 – 100 000 ihmistä kuolee joka ikinen päivä puhtaan veden tai ruokaturvan puutteen vuoksi. Ekologisesti: Luonnonvarojen kulutus on 20 prosenttia suurempaa kuin maapallon uusiutumiskyky. Esimerkiksi suomalaisten ekologinen jalanjälki on noin neljä kertaa suurempi kuin maapallolla keskimäärin. Miljoonat lajit kuolevat sukupuuttoon ihmisen toiminnan seurauksena. Toisilla kulutus on seurausta ylellisyydestä, toisilla eloonjäämisestä.

Edustuksellisen demokratian rinnalle tarvitaan suoraa demokratiaa, kansanäänestyksiä. Ei meidän nimissämme lisää pommituksia! Ei lisää ympäristörikoksia! Haluamme sanoa sanamme yhteiskunnallisista kysymyksistä muutenkin kuin lompakollamme tai kerran neljässä vuodessa vaaleissa äänestämällä. On olemassa muitakin tärkeitä arvoja kuin tehokkuus, kilpailukyky tai ostovoima! Olemme muutakin kuin äänestäjiä tai kuluttajia. Voimme olla myös kulutuskarkureita: meillä on varaa olla ilman. Ekologisesti kestävä ja oikeudenmukainen maailma on mahdollinen.

Yritykset toimivat ylikansallisesti, Maailman kauppajärjestö WTO:n, Euroopan unionin ja monen muun myötä myös politiikka toimii valtioiden rajoista piittaamatta. On luonnollista, että kansalaisyhteiskunta verkostoituu kansainvälisesti.

Kestävyyden etiikka globalisoituneessa maailmassa tarkoittaa nykyisten rakenteiden murskaamista, purkamista ja muuttamista. Vaihtoehtoja ei ole. Kestävyyden etiikka ulottuu yhteiskunnan rakenteista ihmisiin ja ympäristöön. Aasian katastrofin seurauksena maailmalle levittäytyy solidaarisuuden ja auttamisen aalto, joka syrjäyttää terrorismin vastaisen sodan synkän varjon. Suoralla demokratialla voisi aloittaa.

Leo Stranius
Maan ystävät