Alexander Rosen presentaatio 27.1.02005

Päiväys: 1.2.2005 - Kirjoittaja: Juha Huuskonen & Aura Seikkula / Plan*B



PLAN*B-projektin ensimmäinen vieras, Long Now Foundationin toiminnanjohtaja Alexander Rose, esitteli säätiön toimintaperiaatteita ja projekteja Helsingissä torstaina 27.1.02005.

10 000 Vuoden Kello mittaa sekuntien sijaan vuosia ja tuntien sijaan vuosisatoja. Projektin haasteena on toteuttaa kello joka toimii luotettavasti 10 000 vuoden ajan. Kellon ensimmäinen prototyyppi vaatii jatkuvaa huomiota, sillä se on vedettävä manuaalisesti vanhanaikaisten kellojen tapaan. Tämä on yksi säätiön suosittelemista suunnitteluperiaatteista projekteille, joiden halutaan toimivan hyvin pitkälle tulevaisuuteen. Ylläpitoa vaativilla asioilla on suurempi todennäköisyys selviytyä yli vuosisatojen ja sukupolvien. On parempi suunnitella järjestelmiä, joissa pieni ongelma ratkaistaan usein, kuin suunnitella pitkään kestäviä ratkaisuja, jotka tuottavat mahdollisesti isoja ongelmia tuleville sukupolville. Esimerkiksi on parempi suunnitella ydinjätteelle turvallinen säilö sadaksi vuodeksi sen sijaan että yrittäisi löytää 10 000 vuotta kestävän ratkaisun. 10 000 vuoden aikana monet asiat muuttuvat ja ongelman ratkaiseminen saattaa olennaisesti hankaloitua.

Lopullisen version 10 000 Vuoden Kellosta on tarkoitus olla suurikokoinen pitkän aikavälin ajattelua symboloiva monumentti, vastaavanlainen turistikohde kuin Big Ben tai Vapaudenpatsas. Long Now Foundation hankki äskettäin vuoren Nevadan autiomaasta minne kello sijoitetaan yhdessä 10 000 Vuoden Kirjaston kanssa. Vuori sijaitsee keskellä luonnonsuojelualuetta ja sen sijainti pitäisi olla turvallinen maanjäristysten, ydinräjähdysten ym. mahdollisten katastrofien kannalta. Vierailijoiden täytyy varata hyvin aikaa vierailulleen, sillä lähin lentokenttä on viiden tunnin ajomatkan päässä.

Tutkijat ennustavat että jopa 50-90% maailman noin 7000 kielestä katoaa käytöstä seuraavan vuosisadan aikana. Säätiön Rosetta-projektin tavoitteena on koota julkinen arkisto kaikista maailman kielistä ja tällä tavoin varmistaa niiden ymmärtäminen tulevaisuudessakin. Projektin inspiraationa on ollut kuuluisa Rosettan kivi, joka sisältää saman tekstin kolmella eri kielellä ja kirjoitustavalla. Rosettan kivi on toiminut tärkeänä avaimena hieroglyfikirjoituksen ymmärtämiseen.

Rosetta-projekti arkistoi jokaisesta kielestä tekstejä, ääninäytteitä, tietoa kieliopista, jne. Rosettan kiven tapaan projekti myös arkistoi yhden tekstin kaikilla kielillä. Tekstiksi valittiin Luomiskertomus Vanhasta Testamentista, sillä se on ihmiskunnan historian käännetyin teksti. Tämä valinta on helpottanut ja nopeuttanut tekstien keräämistä mutta myös aiheuttanut hankaluuksia projektille. Rosetta-projekti on tällä hetkellä laajin julkinen tietolähde maailman kielistä.

Alexander puhui myös ‘Digitaalisesta Pimeästä Ajasta’ (’Digital Dark Age’) jota tällä hetkellä elämme. Tänä päivänä käytetyt välineet tiedon tallentamiseen jättävät vain vähän informaatiota tulevien sukupolvien tarkasteltaviksi. Tähän kehitykseen vaikuttaa tallennusmenetelmien nopea vanheneminen sekä digitaalisen tuotantoprosessin tyypillinen ominaisuus säästää vain lopputulos. ’Jos Leonardo Da Vinci eläisi tänään, hänen muistiinpanonsa eivät säästyisi tulevien sukupolvien tarkasteltaviksi’.

Presentaationsa lopuksi Alexander kertoi säätiön suhteesta demokratiaan. Demokraattinen poliittinen prosessi on vaalien kautta aikarajoitteinen ja tämän seurauksena pitkän aikavälin projekteja ei priorisoida tai toteuteta. PLAN*B-projektin äänestyksessä Long Now Foundation etsii ehdotuksia pitkän tähtäimen ajattelun edistämiseen politiikassa.