Kuinka pitkän tähtäimen ajattelua voitaisiin parhaiten tuoda mukaan demokraattiseen poliittiseen prosessiin?

Yksi Long Now Foundationin tavoitteista on tasapainoittaa lyhytnäköisyyttä poliittisissa prosesseissa. Demokraattisesti valittu hallitus voi vaikeuttaa menestyksekästä kehitystä pitkällä aikavälillä. Kaikki vaaliaikatauluja pidempikestoiset poliittiset projektit eivät välttämättä edistä äänestettyjen edustajien etuja. Kuinka voimme ratkaista maailmanlaajuisia ongelmia, kuten nälänhätä, köyhyys ja ympäristötuhot, jos poliittisten prosessien kestoa ei pidennetä?

Äänestyksen aiheen valitsi >> The Long Now Foundation

 

 

 

 

 

Pitkän tähtäimen ajattelu poliittisessa prosessissa...

Ääniä

voi onnistua vain jos ihminen itsessään oppii ajattelemaan pitemmälä perspektiivillä kuin oma elämä
 

15

Vaalien yhteydessä kysytään systemaattisesti puolueilta / ehdokkailta heidän ohjelmansa ja tavoitteensa pitkällä aikavälillä - 10 vuoden, 100 vuoden, 1000 vuoden. Tämän voisi toteuttaa esim. jollain hesarin vaalikoneen tyyppisellä systeemillä.
 

10

onnistuu vain, jos kansa ymmärtää äänestää nykyistä fiksumpia edustajia
 

8

...tulee virkamiesten ja julkisen sektorin, ei luottamusmieselinten työskentelykulttuurista.
 

6

ei onnistu, mikäli halutaan säilyttää/luoda demokraattinen yhteiskunta
 

6

Äänestämällä suoraan pitkän aikavälin tavoitteista. Niiden kumoamiseen vaadittaiseen enemmän kuin yksinkertainen enemmistö seuraavissa vaaleissa.
 

4

Perustuslaillisen monarkian kautta
 

3

globalisaation avulla, talouden globalisaation ollessa vain pieni osa koko muutosta
 

2

Jos tätä maailmaa ohjaava markkinatalous muuttaisi kvarttaaleihin perustuvan ajattelunsa - koskaan ei katsota kolmea kuukautta pidemmälle.
 

2

...ei onnistu.
 

1

voi onnistua, jos poliittiseen järjestelmään rakennetaan tilaisuus luovien ajatusten esiintulolle yhtä aikaa perinteikkäiden kanssa.
 

1

jos aanestysika nostetaan alkamaan 30 vuotiaana.
 

1

erotetaan jokapäiväinen politiikka ja pitkäntähtäimen suunnittelu erillisikseen
 

1

...vaatii nykyistä parempia päätöksentekomenetelmiä osittain ristiriitaisten tavoitteiden tasapainottamiseksi.
 

1

jos niitä hoitamaan valitaan eri päätöksentekoelimet kuin vs päivänpolitikkaa varten
 

1

 

 

 

 

 

 

Äänestäjien kommentteja:

"Mielenkiintoista olisi tutkiskella esim. Kansallisen Kokoomuksen tuhannen vuoden tavoiteohjelmaa tai ainakin käsitystä puolueensa tilasta ja toiminnasta vuonna 3005!"

Valinta: Vaalien yhteydessä kysytään systemaattisesti puolueilta / ehdokkailta heidän ohjelmansa ja tavoitteensa pitkällä aikavälillä - 10 vuoden, 100 vuoden, 1000 vuoden. Tämän voisi toteuttaa esim. jollain hesarin vaalikoneen tyyppisellä systeemillä. (Mies, 52 vuotta)

"Ovat työnsä puolesta (toivottavasti) sitoutuneet pidemmäksi ajaksi kuin poliitikot yleensä"

Valinta: ...tulee virkamiesten ja julkisen sektorin, ei luottamusmieselinten työskentelykulttuurista. (Nainen, 49 vuotta)

"Pitkän tähtäimen toimenpiteet vaativat aina lyhyellä tähtämellä uhrauksia. Jos samat ihmiset vastuussa molemmista, lyhyen tähtäimen syrjäyttävät aina pitkän tähtäimen tavoitteet"

Valinta: jos niitä hoitamaan valitaan eri päätöksentekoelimet kuin vs päivänpolitikkaa varten (Mies, 46 vuotta)

"Nykyinen poliittinen järjestelmä on edelleen pitkälti "joko/tai"- ja "vahvempi voittaa"-tasoista. Melkein kaikki kannattavat puhdasta ympäristöä ja materiaalisen vaurauden parantamista, mutta näiden yhteensovittamisessa nykyisen puoluepolitiikan ratkaisuntekomallit toimivat huonosti. Sen avulla voidaan päättää tavoiteltavista arvoista, mutta tasapainotukseen tarvitaan parempaa äänestysmatematiikka, kehittyneitä yhteiskuntamalleja, simulointia yms. eikä pelkkää retoriikkaa."

Valinta: ...vaatii nykyistä parempia päätöksentekomenetelmiä osittain ristiriitaisten tavoitteiden tasapainottamiseksi. (Mies, 26 vuotta)

"Markkinatalouden pitkät kädet ulottuvat niin ihmisten mieliin kuin politiikkaankin opettaen tavallisista tallaajistakin sokeita ja itsekkäitä. Tällä tavalla ei pitkän tähtäimen politiikkaa pääse syntymään."

Valinta: Jos tätä maailmaa ohjaava markkinatalous muuttaisi kvarttaaleihin perustuvan ajattelunsa - koskaan ei katsota kolmea kuukautta pidemmälle. (Nainen, 18 vuotta)

"Globalisaatio on väistämätön, kulttuurievoluutioinen projekti. Globalisaation hallinta on saatava tasapainoisemmaksi, taloudellisten organisaatioiden herruus on katkaistava. Globalisaatio ei ole vain yksi liike, vaan lukuisten pienten aaltoliikkeiden prosessi."

Valinta: globalisaation avulla, talouden globalisaation ollessa vain pieni osa koko muutosta (Mies, 52 vuotta)

"Joku ehdotti "tavisten" äänestämistä eduskuntaan nykyisten poliitikkojen sijaan. En pidä sitä hyvänä ratkaisuna, koska heiltä tuskin löytyy sen enempää osaamista oman edun tavoittelun ja lyhytnäköisyyden kitkemiseen kuin nykyisiltä vallanpitäjiltä. Valta rappioittaa fiksujakin ihmisiä. Ennemmin kannattaa valita joku jonka aiemmat tekemiset osoittavat vastuuntuntoa ja sitä järjen valoa. Olisipa Linkola vielä politiikassa... Fakta on, että ihmiset eivät edes tiedä kuka heidän asiaansa ajaa. Suomi on selkeästi porvarillinen maa, vaikka suuri osa työssä käyvistä on "vieraalla töissä". Outoa."

Valinta: onnistuu vain, jos kansa ymmärtää äänestää nykyistä fiksumpia edustajia (Nainen, 29 vuotta)

"Tästähän se aina lähtee. Muutos onnistuu vain silloin, kun ihmiset oppivat ajattelemaan. Tätä kautta demokraattisessa järjestelmässä muutokset tapahtuvat hiljalleen. Toisaalta äänestäjien käyttäytymisessä ja toisaalta politiikkojen ja virkamiesten toiminnassa."

Valinta: voi onnistua vain jos ihminen itsessään oppii ajattelemaan pitemmälä perspektiivillä kuin oma elämä (Mies, 28 vuotta)

"Olen ollut tyytyväinen vaalikonekokeiluun. Saimme seulottua suuresta massasta esille mielestämme lupaavia ja lahjakkaita kandidaatteja, jotka muulloin olisivat jääneet huomaamatta. Yhteydenpito ja kannustus on jatkunut vaalien jälkeenkin. Asiakokonaisuudet alkavat olla nykyisin niin laajoja ja vaativia, että ehdokkaiden tulee olla kykeneviä muuhunkin kuin oman edun ja egon esille ajamiseen. Nykyisellään tärkeä pitkän tähtäimen ajattelu ei juurikaan toteudu demokraattiseksi katsotussa poliittisessa prosessissa. Äänestäjien ja luottamusmiesten valtaosan horisontti ja asiantuntemus ei useimmiten riitä. Tässä pelissä voitolla ovat etujärjestöjen kabinettikuiskuttelijat, liukkaat lobbarit sekä isot pahat pojat isoine kenkineet ja terävine kielineen ja kyynärpäineen."

Valinta: Vaalien yhteydessä kysytään systemaattisesti puolueilta / ehdokkailta heidän ohjelmansa ja tavoitteensa pitkällä aikavälillä - 10 vuoden, 100 vuoden, 1000 vuoden. Tämän voisi toteuttaa esim. jollain hesarin vaalikoneen tyyppisellä systeemillä. (Mies, 49 vuotta)

"pitkän tähtäimen politiikkaa ei voida tehdä vain kansallisista lähtökohdista. antaa iltapäivälehtipoliitikkojen päättää lyhyen tähtäimen jutuista ja lisätään kansainvälistä ruohonjuuritason verkostumista, jolloin kansanedustaja-aines voi parantua vuosien kuluessa "

Valinta: erotetaan jokapäiväinen politiikka ja pitkäntähtäimen suunnittelu erillisikseen (Nainen, 29 vuotta)

"Järjestelmä, jossa päättäjät vaihdetaan muutaman vuoden välein, ei tue vuosikymmenien yli jatkuvaa kehitystä vuosisadoista puhumattakaan. Vastuu katoaa päättäjien mukana, uusien ei tarvitse jatkaa siitä mihin edelliset lopettivat."

Valinta: ei onnistu, mikäli halutaan säilyttää/luoda demokraattinen yhteiskunta (Mies, 30 vuotta)

"Edustuksellisen demokratian edustajilla pitää olla edes ajateltuna pitkän aikavälin tavoitteet. En tiedä miten äänestäjät seuraisivat niiden toteutumista. Usein haluamme mahamme täyteen kaikkea hyvää nyt. Harvemmin jotain hyvää lasten lapsillekin. "

Valinta: Vaalien yhteydessä kysytään systemaattisesti puolueilta / ehdokkailta heidän ohjelmansa ja tavoitteensa pitkällä aikavälillä - 10 vuoden, 100 vuoden, 1000 vuoden. Tämän voisi toteuttaa esim. jollain hesarin vaalikoneen tyyppisellä systeemillä. (Mies, 44 vuotta)

"Nykyiset edustajat hakevat eduskuntaan "duuniin" vain hyvien etujen takia (joita voivat sitten omilla äänestyksillään vielä parantaa). Sitten ne tarttuvat asioihin, jotka ei niille kuulu (mm. ravintoloiden aukioloajat! -> kukin eläköön tavallaan. Jos joku haluaa istua himassa tv:n ääressä se on ok, mutta älkää sillä idealla pilatko muiden elämäntyyliä!) ja jättävät kommentoimatta OIKEASTI tärkeisiin asioihin. Rikolliset, julkkikset, missit ja muut urpot pois eduskunnasta ja taviksia niiden paikalle. Suomalaiset on niin tyhmiä, että uudelleen valitaan huonoja edustajia vain siksi, ettei uskalleta valita uusia naamoja..."

Valinta: onnistuu vain, jos kansa ymmärtää äänestää nykyistä fiksumpia edustajia (Nainen, 25 vuotta)

"Ja tähän pitäisi tietysti kaikessa kasvatuksessa, valistuksessa, viestinnässä ja koulutuksessa satsata, toisin kuin nykyään."

Valinta: voi onnistua vain jos ihminen itsessään oppii ajattelemaan pitemmälä perspektiivillä kuin oma elämä (Nainen, 30 vuotta)

"Ikiaikainen dilemma siitä jättääkö jotain hyvää ja kaunista jälkipolville, vai tuijottaako vain omaa napaa. Nykyisessä kvartaalisyklisessä maailmankulussa hohtimet on kyllä jo ehditty heittää kaivoon."

Valinta: voi onnistua vain jos ihminen itsessään oppii ajattelemaan pitemmälä perspektiivillä kuin oma elämä (Mies, 35 vuotta)

"Koulu ja kasvatus epä/formaaleissa muodoissaan eri toimijatahoilla siirtää ja muuttaa traditiota (esim. Helsingin Sanomien kulttuuripalstan arvioiden lisääntynyt moniäänisyys ja diskursiivisuus, OPH:n OPM:n hallitusohjelman kasvatuspolitiikan pohjalta laatiman kansallisten opetussuunnitelmanperusteiden ristiriitaiset linjaukset, kulttuuri-instituutioiden moniarvoinen ohjelmapolitiikka). Tämän poliittisuuden tunnistaminen yleisemmin vahvistaisi poliittista prosessia, jota virkamiesten asiantuntemuskin edustaa. Missä määrin virkamiestyötä säätelevät normit, rakenteet ja henkilökohtaiset passiot säätelevät retoriikan toteutumista on myös seikka, josta sietäisi keskustella julkisesti."

Valinta: ...tulee virkamiesten ja julkisen sektorin, ei luottamusmieselinten työskentelykulttuurista. (Nainen, 50 vuotta)

"Demokratia ei sisällä sellaisia prosesseja, että se tuottaisi hyviä pitkän tähtäimen ratkaisuja. Se voi tuottaa pitkälle tähtääviä ratkaisuja, mutta mikään ei takaa että ne olisivat hyviä. Toisaalta, se voi tuottaa hyviä ratkaisuja, mutta muutaman äänestyksen jälkeen ne on kuitenkin vaihdettu huonompiin."

Valinta: ei onnistu, mikäli halutaan säilyttää/luoda demokraattinen yhteiskunta (Mies, 21 vuotta)

"Pitkän tähtäimen ajattelun onnistumiseksi on kai välttämätöntä että ihminen näkee itsensä osana tavattoman monisäikeistä ja vivahteikasta maailmaa, joka elää sekä ajallisesti että laadullisesti monin kerroin pidempään, laajemmin ja syvemmin kuin yksikään yksilö. On tärkeää tuntea mikä on totta nyt, ja mikä voi olla totta edes jossain mahdollisessa maailmassa, kun suuri osa nykyisestä höpönpöpöstä ei voi toteutua missään mahdollisessa maailmassa. Pitkän tähtäimen ajattelu on mielentila, samoin kuin traditioihin vetoava auktoriteettiusko, piittaamaton kapitalismin henki tai nykyisin suosittu ekologinen ajattelu, josta siitäkin toisinaan uupuu järjen valoa. Tällaisen syvempään järjen käyttöön tähtäävä uuden mielentilan luominen on pitkä hanke, jonka alkumetrit kuluvat ajatusten ajamiseen sisään koululaitokseen, mikä sekin vie jo vähintään 50 vuotta. Vasta tällöin poliittisen prosessin - joka heijastelee totta kai kansan tilaa niin aatoksellisesti kuin edustajiensa koulutustaustaltaan - voitaisiin edes olettaa kykenevän pitkän tähtäimen ajatteluun kollektiivisesti."

Valinta: voi onnistua vain jos ihminen itsessään oppii ajattelemaan pitemmälä perspektiivillä kuin oma elämä (Mies, 25 vuotta)

"100 vuotissuunnitelmat taasen käyttöön! Ihmisiltä (joihin myös poliitikot kuuluvat :)) puuttuu visiot tulevaisuudelta ja unelma paremmasta maailmasta. Tuijottakaa horisonttiin!"

Valinta: Vaalien yhteydessä kysytään systemaattisesti puolueilta / ehdokkailta heidän ohjelmansa ja tavoitteensa pitkällä aikavälillä - 10 vuoden, 100 vuoden, 1000 vuoden. Tämän voisi toteuttaa esim. jollain hesarin vaalikoneen tyyppisellä systeemillä. (Mies, 26 vuotta)

"Pitkän tähtäimen ajattelu on ns. pehmeä asia; sitä ei voida kaavamaisesti pakottaa ulkoapäin. Sitä voidaan toki houkutella esiin. Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunta Suomessa on mainio kokeilu, joskin sen vaikutus on tuskin ollut kovin suuri. "

Valinta: Vaalien yhteydessä kysytään systemaattisesti puolueilta / ehdokkailta heidän ohjelmansa ja tavoitteensa pitkällä aikavälillä - 10 vuoden, 100 vuoden, 1000 vuoden. Tämän voisi toteuttaa esim. jollain hesarin vaalikoneen tyyppisellä systeemillä. (Mies, 35 vuotta)

>>Listaa lisää kommentteja