Äänestäjien kommentteja: Nykyinen demokraattinen prosessi on vaalien kautta aikarajoitteinen, mikä voi aiheuttaa lyhytnäköisyyden ongelmia. Toisaalta pidennetyt prosessit voivat aiheuttaa kehityksen lamaantumista ja valtarakenteiden paikalleen juuttumista.
 

 

 

 

 

 

Sulje ikkuna

"Meillä on pitkäjänteistä työtä varten järjestöjä, joiden toimintaa tukevat niin yksityiset tahot kuin hallituksetkin. Poliittisen päätöksenteon koneistot ovat usein niin kaoottisessa tilassa, ettei järjestöjen paremmin hoitamaan pitkän tähtäimen toimintaan muisteta panostaa lyhytnäköisyyden puuskassa. (poliittisten henkilöiden henkilökohtaiset motiivit)"

Valinta: ei onnistu, mikäli halutaan säilyttää/luoda demokraattinen yhteiskunta (Mies, 27 vuotta)

"tuli jo"

Valinta: voi onnistua vain jos ihminen itsessään oppii ajattelemaan pitemmälä perspektiivillä kuin oma elämä (Mies, 45 vuotta)

"Pitkän tähtäimen ajattelu rakentuu olemassaoleville perinteille. Optimaalinen pitkän tähtäimen ajattelu ei kuitenkaan voi olla täysin perinteitä säilyttävää, koska ajattelun mukaan toimiminen tuhoaisi sen, mitä haluaa säilyttää, kun muu maailma kehittyy sen ohi. Perinteitä uudesti luova jatkumo on syntymässä parhaillaan, ei tulevaisuudessa. Jotta uudesti luovalle jatkumolle annettaisiin tilaisuus poliittisessa järjestelmässä nyt, järjestelmään pitäisi luoda rakenteita, jotka tunnistavat rakentavasti luovat ajatukset ja niiden sijainnit. Uskoakseni suurin osa näistä ajatuksista ei kumpua olemassaolevan poliittisen järjestelmän voimakeskittymän piiristä, vaan sen ääriliepeiltä tai liepeen toiselta puolelta. Poliittinen järjestelmämme nimittäin on helppo saalis itseään säilyttävälle toiminnalle - suurpuolueisiin sidotun vallan takia - vaikkakaan ei demokraattisten järjestelmien pahimmasta päästä. Elitismi on suomalaisen poliittisen järjestelmän tunnusomainen piirre. Ja tämä on vahinko pitkän tähtäimen ajattelun kannalta. Eliitti pyrkii säilyttämään ensisijaisesti valtansa. Yhteiskunnan hyvä jää toissijaiseksi. "

Valinta: voi onnistua, jos poliittiseen järjestelmään rakennetaan tilaisuus luovien ajatusten esiintulolle yhtä aikaa perinteikkäiden kanssa. (Nainen, 41 vuotta)

"Siinäpä pulma."

Valinta: onnistuu vain, jos kansa ymmärtää äänestää nykyistä fiksumpia edustajia (Mies, 26 vuotta)

"Äänestäjien ei voida odottaa kykenevän malttamaan mielensä usean vaalikauden yli. Vaihtoehtona pidempi vaalikausi tai jonkinlainen harvainvalta. Kummassakin ongelmana legitimiteetti."

Valinta: ei onnistu, mikäli halutaan säilyttää/luoda demokraattinen yhteiskunta (Mies, 24 vuotta)

"Pitkän tähtäimen ajattelu ei tule onnistumaan, mikäli taustaoletuksena on demokraattinen yhteiskunta. Populisteille tulee aina riittämään kannattajia, eikä mikään takaa sitä, että suurin osa ihmisistä pystyisi pitämään aikahorisonttinsa 100-1000 vuoden päässä. Parhaiten pitkän tähtäimen ajattelua tuodaan mukaan demokraattisen politiikkaan lisäämällä ihmisten koulutusta, mutta sekään ei takaa 100% menestystä."

Valinta: ei onnistu, mikäli halutaan säilyttää/luoda demokraattinen yhteiskunta (Mies, 21 vuotta)

"Perustuslaillinen monarkia, jossa hallitsijalla olisi veto- ja neuvonanto-oikeus toisi hallintoon pitkäjännitteisyyttä"

Valinta: Perustuslaillisen monarkian kautta (Mies, 43 vuotta)

"Tämä ei onnistu ainakaan länsimaalaisessa hyvinvointivaltio demokratiassa. Kukaan ei luovu saavutetuista eduista."

Valinta: ...ei onnistu. (Mies, 28 vuotta)

"puolueen ja vaalein valitun poliitikon raison d'etre = tulla uudestaan valituksi. virkamiehen ja julkisen sektorin raison d'etre = ajatella vaalikauden yli."

Valinta: ...tulee virkamiesten ja julkisen sektorin, ei luottamusmieselinten työskentelykulttuurista. (Mies, 30 vuotta)

edelliset - 1 2 - seuraavat
(yhteensä 2 sivua)